Arteveldehogeschool Dok Zuid

Open campus met studentenhuisvesting

Aan Dok Zuid, vlakbij Dampoort, komt een nieuwe campus van Arteveldehogeschool met studentenhuisvesting. De campus zal plaats bieden aan 2.500 studenten en er worden 240 studentenkamers voorzien. Er komt ook een jeugdhuis en een buurtpark. Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken.

Scholen en kinderopvang Wonen
Adres

Dok Zuid, 9000 Gent, België

Partner

Arteveldehogeschool - Triple Living

Status

In voorbereiding

ARTEVELDE hs logo RGB


Open campus verweven met de buurt

Aan Dok Zuid zal Triple Living in samenwerking met sogent en Arteveldehogeschool een nieuwe campus en studentenhuisvesting realiseren. Die zal uit drie gebouwen bestaan. 2.500 studenten, vooral van de lerarenopleiding en de opleidingen uit het domein mens en samenleving, zullen les kunnen volgen in twee daarvan. In een derde gebouw komen ook nog een jeugdhuis en 240 studentenkamers.

Door het aanbod van studentenwoningen te verhogen en ook de kwaliteit ervan te verbeteren, wil de Stad de druk op de huurmarkt wegnemen. Met de komst van de campus is het project Dok Zuid een uitgelezen locatie om op deze plek studentenwoningen te voorzien. De partners willen het project zo goed mogelijk afstemmen op de buurt en haar bewoners. De ambitie is om een open campus te creëren, verweven met de buurt.

Het winnend ontwerp

Het ontwerp voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid is klaar. Na een wedstrijd zullen sogent en Arteveldehogeschool samenwerken met Triple Living NV om het project te realiseren. Zij stelden een team samen met evr-architecten, Baukunst, Jan De Nul Group, Max Dudler, Aardlab, Sweco, Vogt Paysage+Urbanisme en Leon Reniers.

In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn wel verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium. 

In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op het gelijkvloers komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.

De campus wordt autoluw. Auto’s worden naar de nieuwe, ondergrondse parking geleid onder het campusgebouw. Daar komen ook fietsparkeerplaatsen. Voor fietsers en wandelaars komt er een centrale fiets- en wandelas door de campus. Het bouwproject is een duurzame passiefbouw, met gerecycleerd staal en duurzame alternatieven voor cement. De elektriciteit komt van zonnepanelen en de toiletten worden gespoeld met regenwater en gezuiverd grijswater.

Tijdslijn

Ten vroegste september 2028

Ingebruikname

2025

Starten met de bouw

2024

Triple Living NV zal in 2024 de nodige vergunningen aanvragen

februari 2022

Dialoogcafé

Op 5 februari 2022 organiseerden we een dialoogcafé waarin we terug koppelden over de stand van zaken van het project. Buurtbewoners en andere belangengroepen konden er ook hun mening geven over de voorliggende ontwerpvoorstellen.

maart 2020

Eerste infoavond

Op 5 maart 2020 werden buurtbewoners uitgenodigd om een eerste infoavond over het project bij te wonen. De presentatie vindt u onderaan deze pagina.

Najaar 2019

Start zoektocht naar een multidisciplinair team

Voorjaar 2019

Selectie Arteveldehogeschool als onderwijspartner

Drie onderwijsinstellingen dienden een kandidatuur in, Arteveldehogeschool kwam als winnaar uit de bus met het concept voor een "open campus". Op 17 januari 2019 ondertekenden sogent en Arteveldehogeschool de officiële samenwerkingsovereenkomst.

2017

Oproep vestiging onderwijsinstelling Dok Zuid

Voor de ontwikkeling van Dok Zuid lanceerde sogent in 2017 een oproep, specifiek gericht aan onderwijsinstellingen. Alle lagere, secundaire en hogere onderwijsinstellingen in Gent konden zich kandidaat stellen door hun visie over onderwijs, bouwprogramma en aanpak voor te stellen op de site Dok Zuid.

Oude Dokken

Arteveldehogeschool Campus Dok Zuid maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken. De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vind je op volgende website

Presentatie infomoment start project

Presentatie infomoment start project
(PDF, 2,309 MB)
Download